Въпроси

Тук ще намерите отговори на често задавани въпроси.

Телевизия (11)

Какво е HD канал?

Цифровата HD телевизия е система, която предоставя картина с много по-висока разделителна способност от стандартните системи като PAL и SECAM. За да получите това максимално качество телевизорът ви трябва да поддържа HD протокол. Можете да различите дали вашия телевизор поддържа HD, ако притежава функцията HD Ready (720 p и 1080 i) или Full HD  (1080 p).

Какво е EPG?

EPG е съкращение от Electronic Program Guide или програмен гид. Това е функция на вашия декодер, която ви показва актуална информация за излъчваната програма – какво гледате в момента, какво предстои, колко е час и кой ден е. Ако, например, гледате филм вашата EPG система може да ви покаже как се казва филма, кои актьори участват, кратка анотация на сюжета и дори реклами.

Какво е CATCH-UP?

CATCH-UP функцията ви помага да „прихванете“ дадено предаване чрез функция на вашия декодер. Чрез CATCH-UP можете да запишете част от гледаната програма в зависимост от възможностите на декодера или да прегледате вече записани предавания в зависимост от избора на оператора или телевизионния канал.

Какво е VOD?

VOD или Video on Demand означава видео по поръчка. Това е функция на вашия декодер, която ви позволява да заявите конкретно предаване, филм, спортно събитие или друга програма. Излъчването на заявената програма става независимо от излъчването на каналите в момента. Това е нещо като виртуална видеотека, от която наемате срещу такса или безплатно конкретно видео за гледане.

Какво е NPVR?

NPVR е функция, която ви позволява да запишете определено предаване посредством вашия декодер (сет-топ-бокс). Възможностите за дължината на записа зависят от характеристиките на декодера, които се задават от вашия доставчик.

Какво е TIMESHIFT?

TIMESHIFT технологията ви позволява да „превъртате“ програма във времето. Това е възможно за декодери, които предлагат възможност за запис на предавания. Превъртанията може да са напред или назад, а при някои декодери имате възможност да дадете пауза или да ускорите скоростта на излъчване на картината.

Какво е CA модул?

CA модул е функция на телевизора, която позволява да гледате цифрова телевизия без да се налага да използвате външни устройства като декодер. Наличието на CA модул спестява място, защото не е нужно да ползвате декодер, тъй като всички функции от него се извършват от телевизора. Освен това използвате и само едно дистанционно. Големината на CA модула е колкото банкова карта.

Какво е Родителски контрол?

Родителският контрол е функция на декодера, която позволява на абонатите да ограничават дадени предавания посредством ПИН или друг код. Допълнително е възможно да се направи настройка, която да не позволява гледането на определени програми в определено време. Както се разбира от името й, тази функция е подходяща за ограничаване на гледането от деца на неподходящи за възрастта им предавания.

Какво е кабелна телевизия?

Кабелната телевизия е услуга, която предоставя достъп до различен брой телевизионни програми посредством коаксиален кабел. Ако кабелът директно влиза в телевизора ви без устройство-посредник като декодер функциите на кабелния оператор зависят изцяло от характеристиките на телевизора ви. Този вид комунална телевизионна услуга все още е най-разпространения вид в България.

Какво е сателитна телевизия?

Сателитната телевизия стига до дома ви чрез сателитна антена (чиния), от която излиза кабел. Кабелът стига до декодер, който от своя страна се свързва с телевизора. Характерно за сателитната телевизия е, че не зависи от наземното окабеляване и има възможност за широк обхват на покритие. Недостатък е, че понякога качеството на картината е зависимо от метеорологичните условия.

Какво е IP телевизия?

IP телевизията стига дома ви посредством оптичния кабел за интернет. Някои доставчици съчетават интернет и телевизионната услуга като прокарват само един кабел. Самият кабел се разклонява към рутер или компютър за интернет и към декодер за телевизия. Възможно е „телевизионното“ разклонение на кабела да бъде включено директно към телевизора, но това зависи от неговите характеристики.

Телефон (2)

Какво е фиксирана мрежа?

Фиксираната телефонна мрежа свързва стационарен телефон с гласова телефония. Фиксираните телефонни апарати се свързват с кабел към централите и са подвижни в зависимост от дължината на кабела им. До преди близо две десетилетия в България се използваха предимно фиксирана мрежи с аналогов сигнал. Услугата се доставяше от държавната Българска телекомуникационна компания (БТК), която беше монополист на пазара. Към момента мрежата на БТК (Виваком) и останалите мрежи ползват цифров мрежови сигнал.

Какво е IP телефония?

IP телефонията стига при вас чрез кабела за интернет. Сигналът е цифров и се пренася изцяло чрез мрежата за интернет. Обикновено IP телефонията е с по-ниска цена от стандартната цифрова телефонна мрежа, защото използва вече съществуващата инфраструктура на услугата интернет и не изисква допълнителна инвестиция.

Интернет (6)

Какво е статично IP?

Статичното IP е уникален номер, който вашия компютър или друга машина използва. Характерното за него е, че не се променя и е точно зададено за всяка една информация, която изпращате или получавате.

Какво е IP?

IP е съкращение от Internet Protocol (Интернет протокол) и представлява уникалния номер, чрез който вашия компютър или машина се свързва до други компютри, сървъри и машини. Този номер е необходим, за да можете да изпратите точно определена заявка за информация и да получите обратно желаната информация точно към вас. Актуалният IP протокол е IPv4, който се характеризира с 32 бита или над 4 милиарда уникални комбинации. Записът изглежда така: 208.60.137.133. Въпреки този висок брой IP адресите са недостатъчни заради бързото разрастване на интернет и се предполага, че в близкото десетилетие ще се въведе нов протокол IPv6 със 128 бита.

Какво е динамично IP?

Динамичното IP е идентификационен протокол на компютър или машина, който се мени за всяка различна сесия. Първите цифри на номера остават еднакви, но последните всеки път се различават на променлив принцип.

Какво е рутер?

Рутерът е устройство, което се поставя между крайното устройство, на което ползвате интернет (компютър) и доставчик на интернет. Безжичните рутери приемат сигнала от доставчика ви и разпращат сигнала по безжичен път в определен обсег. Рутерът е удобен вариант за получаване на интернет връзка, когато използвате лаптоп, телефон, таблет или повече от един стационарен компютър. Повечето рутери имат кабелни портове или изходи за до 4 броя стационарни компютъра.

Какво е Мобилен интернет?

Мобилният интернет е услуга, която се предоставя от операторите и служи за безжична връзка към Мрежата. Може да е под формата на USB приемник, който се включва към компютър или лаптоп. Друга възможност е чрез MI-Fi устройство. Повечето оператори ограничават скоростта и обема на трафик за подобен род устройства, като презумпцията им е, че те не бива да се използват за мащабен даунлоад,а само за сърфиране.

Какво е PON?

PON е съкращение от Passive Optical Network или пасивна оптична мрежа. Това е Fiber мрежа, която се характеризира с високо скорост на пренасяните данни, криптирана връзка и липса на централизирано мрежово оборудване. Използва се от доставчиците за интернет, цифрова телевизия и домашен телефон.